Co týden dal? ČOI zjistila nedostatky u tří čtvrtin internetových obchodů

13.06.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Celkově Česká obchodní inspekce (ČOI) zkontrolovala 181 internetových obchodů. Ve více než 40 procentech šlo o užívání nekalých obchodních praktik, především klamání spotřebitelů. ČOI jim tak v prvním čtvrtletí udělila pokuty v celkové výši 1,2 milionu Kč. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Ruské podniky se začaly připravovat na změnu smluv a místo amerických dolarů v nich jako s vypořádací měnou počítají s měnami jiných zemí, často například čínského jüanu. Zaměřují se ale i na jiné asijské měny. Tvrdí to bankéři, které citoval list Financial Times (FT). Údajné plány ruských firem souvisí podle nich s obavami, že západní sankce by mohly ruským firmám přístup k dolarům znesnadnit.
Více informací

Počítačová kriminalita stojí světovou ekonomiku zhruba 445 miliard dolarů ročně (asi devět bilionů korun) a více než jednotlivcům škodí zejména firmám, převážně v důsledku narušování jejich duševního vlastnictví. Podle studie washingtonského Střediska pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) poškozuje kybernetická zločinnost obchod, inovace a konkurenceschopnost.
Více informací

Hodnota finančního bohatství domácností ve světě se v loňském roce díky vzestupu akciových trhů zvýšila o více než 14 procent na celkových 152 bilionů dolarů. Nejrychleji nadále bohatla Asie v čele s Čínou, která by letos co do úrovně bohatství měla předstihnout západní Evropu. Vyplývá to z roční zprávy, kterou zveřejnila americká poradenská společnost Boston Consulting Group (BCG).
Více informací

Italská ekonomika se na začátku letošního roku vrátila k poklesu. Hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí snížil o 0,1 procenta po mírném růstu v předešlém čtvrtletí. Potvrdil to místní statistický úřad ISTAT. Itálie, která má třetí největší ekonomiku v eurozóně, se teprve na konci minulého roku dostala z dvouleté recese. Většina analytiků očekávala, že v letošních první třech měsících bude oživování ekonomiky zesilovat.
Více informací

Světová banka snížila odhad globálního ekonomického růstu v letošním roce na 2,8 procenta ze 3,2 procenta, které předpovídala v lednu. Vedle dočasného zimního poklesu ve Spojených státech k tomu přispěje hlavně prohlubování útlumu rozvíjejících se ekonomik, pro něž banka v dnešní prognóze předpověděla zpomalení celkového růstu pod pět procent. Svět tak letos oživí podle banky jen mírně z loňského slabého tempa 2,4 procenta.
Více informací

Řecko musí razantně zlepšit efektivitu veřejného sektoru, aby splnilo dohodnuté fiskální cíle a vyhnulo se novým úsporným opatřením. V rámci své nové revize řeckého záchranného programu to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Upozornil přitom, že ve vládní koalici už je patrná únava z reforem.
Více informací

Evropská komise zahájila hloubkové šetření daňových dohod, které firmy Apple, Starbucks a Fiat uzavřely s daňovými úřady v Irsku, Nizozemsku a Lucembursku. Vyšetřování má podle agentury Reuters zjistit, zda dohody o zdanění právnických osob nejsou nepoctivou státní pomocí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

V příštích třech letech by stát mohl postavit zhruba 60 kilometrů dálnic v hodnotě 8,9 miliardy korun. Jde o připravené úseky, na které již bylo vydané stavební povolení. Uvedl to ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).
Více informací

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zadávalo zakázky bez otevřené soutěže, dělilo tendry na menší a diskriminovalo uchazeče, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Prověřil stovku tendrů z let 2010 až 2013 za 4,5 miliardy, u 30 soutěži za více než miliardu korun byl podle kontrolorů porušen zákon o veřejných zakázkách.
Více informací

Nezaměstnanost v květnu klesla o 0,4 bodu na 7,5 procenta. Bez práce bylo 549.973 lidí, oznámil Úřad práce. V dubnu podíl nezaměstnaných činil 7,9 procenta a bylo jich 574.908. Pokles mírně překonal odhady analytiků. liky. Pokles bude zřejmě podle Úřadu práce díky oživování ekonomiky pokračovat.
Více informací

V Česku jezdí nejméně půl milionu aut se stočeným tachometrem. Společnost Cebia, která se zabývá prověřováním historie vozidel, za šest let zjistila celkem 516.000 vozidel s pozměněným stavem počítadla ujetých kilometrů.
Více informací

Zaměstnavatelé přes ekonomické oživení budou ve třetím čtvrtletí zvyšovat počet zaměstnanců jen díky sezonním vlivům. Nabírat chce šest procent firem, naopak propouštět hodlají tři procenta. Výsledek je nejlepší od třetího čtvrtletí 2011, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi 750 českými firmami.
Více informací

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila v prvním čtvrtletí nedostatky u téměř tří čtvrtin ze 181 kontrolovaných internetových obchodů. Udělila jim pokuty v celkové výši 1,2 milionu Kč. Ve více než 40 procentech šlo o užívání nekalých obchodních praktik, především klamání spotřebitelů.
Více informací

Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Podle vlády by mohla krabička cigaret v důsledku tohoto zvýšení podražit zhruba o tři až čtyři koruny. Vláda navrhovala, aby Sněmovna tuto novelu zákona o spotřebních daních schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení, ale opoziční ODS a TOP 09 toto zrychlené projednávání vetovaly, jak jim umožňuje zákon.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU