Dolar stagnuje, trh posuzuje slova šéfky Fedu k sazbám

24.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. února (ČTK) - Americký dolar dnes neudržel počáteční zisky a k většině hlavních světových měn odpoledne stagnoval. Trhy reagovaly hlavně na vyjádření šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, která během vystoupení v Senátu nepřišla s žádným konkrétním vyjádřením, kdy by mohl Fed začít zvyšovat úrokové sazby. Euro pak těžilo z rozhodnutí eurozóny schválit plán řeckých reforem.

Euro k dolaru dnes nejdříve mírně ztrácelo, po událostech kolem Řecka a vystoupení Yellenové ale ztráty smazalo. Kolem 17:30 SEČ vykazovala společná evropská měna vůči dolaru nárůst o zhruba 0,1 procenta na 1,1350 USD. K japonskému jenu dolar nejdříve stoupl na maximum za dva týdny, pak ale nárůst zmírnil a přidával 0,3 procenta na 119,13 JPY.

Dolar vůči koši šesti hlavních světových měn před vystoupením Yellenové přidával až 0,4 procenta, ztráty ale pak zmírnil a naposledy stagnoval kolem 94,59 bodu.

Obchodníci očekávají, že Fed ukončí politiku téměř nulových úrokových sazeb možná již kolem poloviny letošního roku. Jiní ale vzhledem k nízké inflaci v USA a skomírající světové ekonomice očekávají, že se tak stane později během roku, pokud vůbec. Ve hře tak zůstává i začátek příštího roku. Fed naposledy zvýšil sazby v roce 2006.

Yellenová byla v dnešním vystoupení velmi opatrná a podle očekávání neposkytla žádné konkrétní časové údaje ohledně zvýšení sazeb, konstatoval analytik společnosti BK Asset Management Boris Schlossberg.

Euro nalezlo oporu poté, co ministři financí zemí eurozóny schválili seznam plánovaných reforem, který předložila nová řecká vláda. Plán je přitom podmínkou k tomu, aby Atény získaly čtyřměsíční prodloužení záchranného programu. To ale ještě musejí schválit parlamenty některých zemí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK