Co týden dal? Širší ekonomická spolupráce Česka a Jižní Koreje

27.02.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ekonomická spolupráce Česka a Jižní Koreje by se v budoucnu mohla rozšířit i do dalších odvětví. Kromě převažujícího automobilového průmyslu zmínil během své návštěvy Soulu premiér Bohuslav Sobotka také obranný či jaderný průmysl. Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

Francie hodlá snížit rozpočtový schodek pod limit stanovený pravidly Evropské unie až v roce 2018. S odvoláním na zdroje z Evropské komise o tom informuje server německého listu Handelsblatt. Paříž už podle listu požádala o prodloužení termínu pro snížení schodku pod tři procenta hrubého domácího produktu o tři roky z dříve předpokládaného letošního roku.
Více informací

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom oznámil, že Ukrajina nezaplatila předem za dodávky plynu. Existuje tak vážné riziko pro tranzit plynu do Evropy přes Ukrajinu, varovala firma.
Více informací

Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air Holdings získala povolení k primární veřejné nabídce (IPO) akcií na londýnské burze. Potvrdily se tak informace, na které v úterý upozornily zdroje agentury Reuters. Akcie firmy tak během neoficiálního obchodování zpevnily o více než devět procent. S akciemi se začne na burze obchodovat 2. března.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala v únoru třetí měsíc za sebou na rekordním minimu 6,5 procenta. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které zveřejnil spolkový úřad práce. Zpráva podle analytiků posiluje očekávání, že soukromá spotřeba dál podpoří růst největší evropské ekonomiky.
Více informací

Americká společnost Apple Inc. hodlá investovat 1,7 miliardy eur (46,8 miliardy Kč) do výstavby dvou datových center v Evropě. Centra budou v Irsku a Dánsku, mají využívat pouze obnovitelné zdroje energie a vytvoří stovky nových pracovních míst. Investice bude doposud největším projektem Applu v Evropě, uvedla dnes společnost.
Více informací

Americká Federální komise pro spoje (FCC) dnes schválila kontroverzní pravidla, která mimo jiné zakazují poskytovatelům internetu zpomalovat či blokovat přístup na některé internetové stránky nebo k některému obsahu. Pravidla by měla zajistit rovný přístup k internetu všem uživatelům. Zároveň by měla zabránit existenci takzvaného dvourychlostního internetu v zemi. Opoziční republikáni ale upozorňují na rozsah pravidel, který podle nich znamená, že vláda zachází příliš daleko.
Více informací

Nálada německých spotřebitelů se dále zlepšuje a vystoupila na nejlepší úroveň za více než 13 let. Přispívají k tomu mimo jiné nízké ceny ropy, díky kterým zůstává spotřebitelům v peněženkách více peněz na další utrácení. Ukázal to index důvěry, který sestavuje výzkumná společnost GfK.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Poskytovatelé služeb v horských střediscích ve více než třetině případů, které koncem minulého roku prověřila Česká obchodní inspekce (ČOI), své zákazníky šidili. Poměr nedostatků byl vyšší než v minulých dvou letech. Inspektoři navštívili restaurace, stánky s občerstvením, ubytovací zařízení a půjčovny a servisy sportovního vybavení.
Více informací

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která především snižuje platby za vynětí půdy z fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní nebo průmyslové stavby v průmyslových zónách.
Více informací

Opatření proti nadměrnému zadlužení země mají v návrhu finanční ústavy, který schválila v pondělí vláda, proti původnímu projektu obecnější charakter. Ministerstvo financí (MF) na dotaz ČTK uvedlo, že záměrem změn bylo ponechat prostor pro to, aby si jakákoliv další vláda mohla stanovit konkrétní opatření pro zdravé a udržitelné veřejné finance podle svých záměrů v hospodářské politice. Podle MF se tak opatření nezmírňují. Návrh ještě musí schválit Parlament ústavní většinou, vládní koalice k tomu tedy bude potřebovat i hlasy opozice.
Více informací

Česku letos zbývá vyčerpat 200 miliard korun z fondů EU z celkových 700 miliard korun, které mělo v letech 2007 až 2014 k dispozici. Řekla to novinářům ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Ministerstvo předpokládá, že se nepodaří vyčerpat desítky miliard korun.
Více informací

V Česku loni bylo zaregistrováno přes 62.000 nových podnikatelů, což je nejméně za posledních devět let. Nejčastějším předmětem činnosti jsou služby zprostředkovatelů, klesl zájem o obchod. Vyplývá to z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode. Živnostenský list má v současnosti téměř 2,1 milionu lidí.
Více informací

Stát přijde v důsledku černého trhu s vínem ročně zhruba o 2,5 miliardy korun. Uvedl to na tiskové konferenci prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. Podle studií, které si svaz nechal vypracovat, skončí nezdaněno zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává na zhruba 30.000 místech. Takové množství prodejců není možné za současných právních předpisů uhlídat, dodal.
Více informací

Ekonomická spolupráce České republiky a Jižní Koreje by mohla v budoucnu kromě převažujícího automobilového průmyslu zahrnout také obranný či jaderný průmysl. Během své návštěvy Soulu to novinářům řekl český premiér Bohuslav Sobotka.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU