Horničtí odboráři vytýkají Sobotkovi nezájem a zvou ho do dolu

05.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havířov (Karvinsko) 5. března (ČTK) - Sdružení hornických odborů OKD (SHO) poslalo premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) otevřený dopis, ve kterém mu vytýká, že neřeší předčasné odchody horníků do důchodu, a hazarduje tak s jejich zdravím. Odboráři předsedu vlády i všechny ministry zároveň pozvali na fárání do dolu a na setkání s horníky. ČTK o dopisu informovala mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová. Reakci Bohuslava Sobotky ČTK zjišťuje.

Pod dopisem je podepsaný předseda SHO Jaromír Pytlík a další odboroví předáci. Odboráři píšou, že se dlouhou dobu snaží dojednat spravedlivé důchody pro horníky. Dosud se dřívější odchody do důchodu týkají jen havířů, kteří fárali před rokem 1993 a stanovený počet směn odpracovali před rokem 2009. To upravuje nařízení vlády z roku 2009. Horničtí odboráři ale chtějí, aby o pět let dříve mohli odcházet do důchodu všichni horníci.

\"Nevnímáte, jaký je věk dožití našich horníků a ignorujete veškeré zpracované studie. Nechcete slyšet, jaký je zdravotní stav horníků, počty chorob z povolání, obecných chorob a další poškození zdraví. Pravděpodobně vůbec nemáte ani ponětí, v jakých podmínkách se na šachtě pracuje,\" píšou horničtí odboráři premiérovi. Politici podle nich horníkům vždy jen slibují a horníci jsou neustále podváděni.

Stav zaměstnanců v hornictví je podle odborářů katastrofální a v hornických oblastech lze očekávat sociální nepokoje. \"Stát je hlavním viníkem současné situace a je povinen dát vše do pořádku,\" píše se v otevřeném dopise.

Odboráři v dopise uvádějí, že 18. března bude v OKD fárat předseda ČMKOS Josef Středula. \"Pokud se nevyhýbáte odpovědnosti za danou situaci, můžete se na práci horníků přijet podívat a také sfárat do dolu. Samozřejmě včetně všech ministrů, kteří ještě nefárali,\" zvou Sobotku odboráři. Zároveň všechny členy vlády pozvali na setkání s moravskoslezskými horníky 27. března do Stonavy na Karvinsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK