Míra nezaměstnanosti v USA klesla na minimum za téměř sedm let

06.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. března (ČTK) - Ve Spojených státech vzniklo v únoru asi 295.000 nových pracovních míst, což bylo výrazně více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti klesla na 5,5 procenta z lednových 5,7 procenta, a sestoupila tak nejníže od května 2008. Dnešní údaje tamního ministerstva práce ukázaly další podstatné zlepšování trhu práce, které může přimět centrální banku (Fed), aby už brzy zvýšila úrokové sazby - poprvé od roku 2006.

 

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že v únoru vznikne 240.000 nových míst. Míra nezaměstnanosti měla podle nich klesnout pouze na 5,6 procenta.

Ministerstvo zpřesnilo lednový údaj o tvorbě nových pracovních příležitostí směrem dolů o 18.000 na 239.000 míst. Počet nových pracovních míst rostl v únoru již třináctým měsícem za sebou o více než 200.000. Za poslední tři měsíce vytvářela největší světová ekonomika v průměru 288.000 pracovních míst měsíčně.

Míra nezaměstnanosti už vstoupila do rozmezí 5,2 až 5,5 procenta, které Fed považuje za příznak solidního ekonomického růstu, který ještě nevyvolává riziko růstu inflace. Analytici nyní předpokládají, že díky stabilnímu zlepšování situace na trhu práce Fed přistoupí k prvnímu zvýšení klíčové úrokové sazby z nynější prakticky nulové úrovně už v červnu.

Americká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí prudce zpomalila růst na 2,2 procenta z pětiprocentního výkonu ve třetím kvartálu. Podle prognóz ekonomů by ale měla v letošním roce vykázat růst o více než tři procenta, což by bylo nejvíce za posledních deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK