Akcie na burze v týdnu posílily, jsou nejvýše od června 2014

06.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX stoupl o více než 1,4 procenta na 1037,4 bodu. Index se tak blíží k úrovni, kde byl naposledy v červnu 2014. Největší růst vykázaly akcie pojišťovací skupiny VIG, největší pokles postihl akcie sázkové společnosti Fortuna. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí týden akcie stouply o necelé procento.

\"První březnový týden v roce se investoři zaměřili na zasedání Evropské centrální banky a makroekonomická data. ECB dle očekávání přinesla technické podrobnosti ohledně svého programu kvantitativního uvolňování. Reakce především eura na sebe nenechala dlouho čekat. Euro se propadlo vůči dolaru na desetiletá minima. Americká makroekonomická data navíc posílila tento trend především díky měsíčním datům ze zaměstnanosti,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna, která klesla o 20,2 procenta na 104,50 Kč. Společnost zveřejnila výsledky, které byly pod odhady. Výhled na rok 2015 je výrazně za očekáváním trhu. Navíc nová strategie rozvoje podle Vaníčka výrazně zredukuje dividendový potenciál firmy.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie VIG, které posílily o 3,8 procenta na 1117 Kč. VIG profituje z pozitivního vyznění blížících se výkupů státních dluhopisů a dalších cenných papírů ze strany ECB, které podporuje evropský finanční sektor.

Příští týden by měl být podle Vaníčka relativně poklidný, co se významnějších kurzotvorných informací týče. Ani makroekonomický kalendář není nijak nabitý. \"Z tohoto důvodu očekáváme, že by mohla na trhu zůstat pozitivní nálada,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK