Japonsko ve 4. čtvrtletí rostlo o 1,5 pct, vystoupilo z recese

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. března (ČTK) - Japonská ekonomika vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí v celoročním přepočtu o 1,5 procenta. Dnešní konečné údaje vládních statistiků potvrdily, že třetí největší ekonomika světa se vymanila z recese, byly ale zřetelně slabší, než původně odhadnutý výkon 2,2 procenta.

V mezičtvrtletním srovnání stoupl hrubý domácí produkt o 0,4 procenta proti původně udávanému tempu 0,6 procenta. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters odhadovali v průměru celoročně přepočtený růst na 2,2 procenta a mezičtvrtletní tempo 0,6 procenta.

Slabší výkon proti původním odhadům vykázaly zejména firemní výdaje. Kapitálové výdaje firemního sektoru klesly mezičtvrtletně o 0,1 procenta namísto původně uváděného růstu tímtéž tempem.

V předešlých dvou kvartálech japonská ekonomika klesala, zejména kvůli rozhodnutí vlády zvýšit daň z obratu loni v dubnu z pěti na osm procent. Soukromá spotřeba představuje zhruba 60 procent japonské ekonomiky a zvýšení daně z obratu, které mělo snížit vysoký rozpočtový deficit, ji podle očekávání podkopalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK