Nezaměstnanost v hradeckém kraji v únoru klesla na 6,2 pct

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 9. března (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v únoru klesla na 6,2 procenta z lednových 6,4 procenta. Bez práce bylo v kraji ke konci měsíce 23.564 lidí, o 672 méně než na konci ledna. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v únoru byla nezaměstnanost v kraji na rekordních 7,7 procenta a práci si hledalo 29.037 lidí.

Podle Úřadu práce ČR jsou za únorovým poklesem nezaměstnanosti oživující ekonomika, mírná zima, rostoucí počet volných pracovních míst a aktivní komunikace úřadů práce se zaměstnavateli. \"S příchodem teplejšího počasí se rozjedou sezonní práce a zaměstnavatelé začnou nabírat další pracovníky. Nezaměstnanost tak bude s největší pravděpodobností i nadále klesat,\" uvedla pověřená ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost v únoru v hradeckém kraji klesla ve všech pěti okresech. Výraznější snížení o tři desetiny procentního bodu na 5,4 procenta vykázalo Jičínsko. Rychnovsko, kde Škoda Auto v závodě Kvasiny chystá masivní investice, potvrdilo poklesem o dvě desetiny procentního bodu na 4,4 procenta nejnižší nezaměstnanost v kraji. Nejvyšší nezaměstnanost je nadále na Trutnovsku, které vykázalo pokles ze 7,6 na 7,4 procenta.

Rychnovsko a Jičínsko byly současně regiony s největším únorovým poklesem nezaměstnanosti v celé zemi. V absolutním porovnání měl okres Rychnov nad Kněžnou na konci února třetí nejnižší nezaměstnanost ze všech 77 českých okresů a proti lednu si o dvě příčky polepšil. Naopak okres Trutnov měl 39. nejvyšší nezaměstnanost.

Počet volných míst v Královéhradeckém kraji v únoru vzrostl o 552 na 3638 míst. Na jedno pracovní místo tak připadalo přes šest lidí bez práce, zatímco na konci ledna to bylo téměř osm nezaměstnaných.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK