Nezaměstnanost na Vysočině v únoru mírně klesla a 7,5 procenta

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 9. března (ČTK) - Počty lidí bez práce se na Vysočině během února snížily o 383 a podle dnešních údajů Úřadu práce ČR bylo na konci minulého měsíce v kraji 26.048 nezaměstnaných. Podíl nezaměstnaných lidí se snížil o desetinu procentního bodu na 7,5 procenta. Mírné zlepšení nastalo ve všech pěti okresech. Nezaměstnanost na Vysočině klesla poprvé po třech měsících růstu, lidí bez práce v tomto kraji přibývalo od loňského listopadu do letošního ledna.

Během února se ve čtyřech z pěti okresů Vysočiny snížila nezaměstnanost shodně o desetinu procentního bodu, pouze Jihlavsko vykázalo pokles o dvě desetiny. Nejvíc lidí je tradičně bez práce v okrese Třebíč. Podíl nezaměstnaných lidí tam koncem února činil 9,8 procenta, což představovalo 7523 osob bez výdělku.

Vysočina je na tom nyní podstatně lépe než před rokem. Loni v únoru bylo v tomto kraji bez práce 29.681 lidí, tedy o 3633 více. Nabídka volných pracovních míst nebyla ve srovnání s letoškem ani poloviční. Úřad práce nyní v kraji eviduje 2656 pracovních nabídek.

Podíl nezaměstnaných lidí na Vysočině odpovídal koncem února celostátnímu průměru. V ČR se během minulého měsíce nezaměstnanost snížila o dvě desetiny procentního bodu na 7,5 procenta.

vst jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK