Inflace zůstala v únoru na 0,1 procenta, blízko nuly bude nadále

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Spotřebitelské ceny v České republice v únoru stouply meziročně stejně jako v předchozích dvou měsících o 0,1 procenta. Růst byl dán hlavně zdražením tabákových výrobků a plynu. Proti lednu ceny pro spotřebitele vzrostly o 0,2 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Meziroční inflace byla přitom vyšší, než očekávala Česká národní banka. Podle analytiků zůstane inflace blízko nuly i v dalších měsících.

 

\"Inflace zůstane na hodnotách kolem nuly i v dalších měsících. Další pokles cen pohonných hmot v návaznosti na aktuální vývoj cen ropy již nečekáme,\" uvedla například hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Ceny tabákových výrobků se proti loňskému únoru zvýšily o 6,1 procenta, zemní plyn zdražil o 4,5 procenta. Více lidé platili také za vodné a stočné, nájemné a teplo a také za pojištění, finanční služby, oděvy a obuv.

Zrychlil se naopak meziroční pokles cen pohonných hmot na 17,1 procenta, když v lednu zlevnily o necelých 14 procent. Zlevnily také potraviny, telefonické služby a mobilní telefony a mírně klesly ceny elektřiny.

Analytici upozornili, že únor byl prozatím posledním měsícem, kdy inflaci brzdily pohonné hmoty. \"Od března už je nutné počítat s jejich efektem do inflace v opačném směru. Odhadujeme, že k březnové meziměsíční inflaci přidají desetinu procentního bodu,\" uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Analytik ČSOB Petr Dufek dodal, že inflace rozhodně není a ani nebude problémem české ekonomiky v letošním a nejspíše ani v příštím roce.

Meziroční inflace byla přitom v únoru o 0,1 procentního bodu vyšší, než očekávala Česká národní banka. Například pokles cen pohonných hmot byl o něco menší, než odhadovala centrální banka. Regulované ceny mírně vzrostly, zatímco ČNB očekávala jejich pokles.

\"Česká republika je v rámci Evropské unie jedna z mála zemí, kde meziroční růst cen nezačíná záporným znaménkem,\" upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK