Věřitelé začnou s Aténami o programu reforem jednat tuto středu

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. března (zpravodaj ČTK) - Technické rozhovory mezi řeckou vládou a představiteli trojice mezinárodních věřitelských institucí začnou tuto středu především v Bruselu, ale zároveň také v Aténách. Novinářům to po dnešním jednání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí platících eurem, řekl šéf skupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska. Souběžná jednání mají podle něj zajistit plynulou výměnu informací.

Podrobnosti řeckých návrhů reformních opatření, které Dijsselbloemovi v dopise koncem minulého týdne poslal řecký ministr financí Janis Varufakis, dnes ministři do detailů neřešili. Dijsselbloema řecký ministr v dopise upozornil, že jde jen o první část zamýšlených kroků.

Jak na tiskové konferenci připomněl eurokomisař pro ekonomické a finanční otázky Pierre Moscovici, je právě na věřitelských institucích, tedy Evropské komisi, Evropské centrální bance (ECB) a Mezinárodním měnovém fondu (MMF), aby návrhy zhodnotily a výsledek sdělily ministrům.

Řecko se o reformním programu potřebuje rychle dohodnout, aby mohlo získat poslední splátku ve stávajícím záchranném programu. Jeho platnost se eurozóna 20. února rozhodla prodloužit o čtyři měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK