Sobotka: Operační programy chceme mít schválené do poloviny roku

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Vláda chce mít nové operační programy schválené Evropskou komisí (EK) do poloviny letošního roku. Na dnešním Fóru českého stavebnictví to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že byly odstraněny nedostatky dvou klíčových zákonů, o státní službě a o posuzování vlivů na životní prostředí, které až dosud blokovaly jednání s EK.

\"Je strašně důležité, abychom začali včas čerpat nové evropské fondy a vláda na tom velmi intenzivně pracuje. Deadline je polovina letošního roku. Naším cílem je, abychom do poloviny roku měli ze strany EK formálně schváleny všechny operační programy. Aby už nic nebránilo tomu, aby se začaly vyhlašovat výzvy,\" řekl před zástupci stavebních firem premiér.

U některých operačních programů má vláda podle něj větší ambice. \"Týká se to hlavně operačního programu, které spravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Tam doufáme, že se nám podaří vyhlašovat výzvy už v prvním pololetí letošního roku,\" uvedl Sobotka.

Pod ministerstvo průmyslu a obchodu spadá Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který má v novém programovém období k dispozici 4,3 miliardy eur (cca 117 miliard Kč). Podle původního předběžného harmonogramu měl tento operační program zveřejnit podmínky pro získání prvních dotací už letos v březnu. Jako první chce přispět podnikům na inovativní projekty či průmyslový výzkum a experimentální vývoj.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK