Ministři financí zemí EU jednají o Junckerově investičním plánu

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. března (zpravodaj ČTK) - Pro rychlé potvrzení legislativy nutné ke spuštění nového investičního plánu Evropské komise se dnes při příchodu na jednání ministrů financí zemí EU přimlouval evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Ministři by dnes měli potvrdit postoj členských zemí k návrhu na vznik Evropského fondu strategických investic (EFSI).

O věci by poté mohla rychle začít jednání s Evropským parlamentem. Ten by měl program definitivně potvrdit ještě do léta. EFSI je páteří plánu šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera na rozhýbání evropské ekonomiky.

Ve fondu, který by měl fungovat ve druhé polovině roku, mají být především záruky z unijního rozpočtu a Evropské investiční banky (EIB), celkem 21 miliard eur (581 miliard Kč). Peníze mají v příštích třech letech pákovým efektem přitáhnout 315 miliard eur (8,9 bilionu Kč) v soukromých a veřejných investicích, což by mělo zvýšit růst a zaměstnanost.

Dosažení patnáctinásobku je podle komise \"obezřetným průměrem\" založeným na zkušenostech z programů EU a práce EIB. Členské země se plánu budou moci účastnit prostřednictvím národních rozvojových bank. Peníze už slíbilo například Německo či Francie.

Kvůli hospodářské krizi se objem investic v unii proti roku 2007 snížil o 15 procent. Podle komise investoři peníze mají, od jejich použití v EU je ale stále odrazují nejisté ekonomické vyhlídky, slabý výkon hospodářství členských zemí či vysoké veřejné zadlužení.

Fond a jeho záruky by měly umožnit financování a podporu projektů s \"evropskou přidanou hodnotou\", ale i do malých a středních firem. Na předběžném seznamu projektů se sešlo asi 2000 návrhů, z České republiky okolo čtyř desítek.

Projekty, které na peníze či záruky z EFSI dosáhnou, vyberou členové investičního výboru budoucího fondu, což je skupina šesti či osmi nezávislých expertů. Projekty, které bude financovat EIB, ovšem budou potvrzovat i její experti. Obecnou strategii určí řídící výbor fondu, v němž s právem veta zasednou zástupci Evropské komise a EIB.

Návrh předpokládá také vznik Evropského investičního poradenského centra (EIAH), které by mělo poskytovat podporu při vyhledávání, přípravě a rozvoji projektů po celé Evropě.

V Evropském parlamentu mají o legislativě jednat hned čtyři klíčové výbory - hospodářský, rozpočtový, pro průmysl, výzkum a energetiku a pro dopravu. Právě v nich by ovšem návrh komise mohl narazit. Kromě jiného totiž předpokládá, že do EFSI bude přesunuto 3,5 procenta financí určených původně pro léta 2014 až 2020 pro evropský program pro výzkum a inovace Horizont 2020. Ačkoliv komise zdůrazňuje, že tyto peníze budou stejně využity pro inovační projekty, europoslancům by se to nemuselo líbit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK