Zisk automobilky Audi loni díky rekordním tržbám vzrostl

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ingolstadt (Německo) 10. března (ČTK) - Německý výrobce luxusních vozů Audi loni zvýšil čistý zisk o deset procent na 4,4 miliardy eur (120 miliard Kč), zejména díky rekordním tržbám. Firma dnes také potvrdila, že její prodej loni poprvé překonal hranici 1,7 milionu vozů. V letošním roce počítá s dalším růstem.

Tržby v loňském roce stouply o osm procent na 53,8 miliardy eur. Firma loni dodala zákazníkům 1,74 milionu vozů, což představuje nárůst o 10,5 procenta. \"V roce 2015 hodláme dosáhnout dalšího prodejního rekordu,\" uvedl šéf automobilky Rupert Stadler.

Automobilka rovněž oznámila, že hodlá v letošním roce přijmout více než 6000 nových zaměstnanců, z toho zhruba 4000 v Německu. Loni počet zaměstnanců stoupl o 5732 osob na více 80.000.

Audi je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Cílem automobilky Audi i jejího rivala Mercedes-Benz je stát se ještě během tohoto desetiletí jedničkou na světovém trhu s luxusními automobily. Tou je v současnosti německý konkurent BMW.

Volkswagen již koncem února oznámil, že v loňském roce zvýšil provozní zisk o 8,8 procenta na rekordních 12,7 miliardy eur. Podrobnější informace o hospodářských výsledcích by měl koncern poskytnout ve čtvrtek na výroční tiskové konferenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK