Nákupy ECB snižují dluhopisové výnosy zemí eura na nová minima

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. března (ČTK) - Výnosy státních dluhopisů většiny zemí eurozóny s výjimkou Řecka dnes klesají na nová rekordní minima. Trh tím reaguje na to, že Evropská centrální banka (ECB) v koordinaci s národními centrálními bankami zahájila v pondělí nákupy státních dluhopisů, jejichž cílem je podpořit ekonomiku a odvrátit cenovou deflaci.

Na minima se dnes propadaly zejména výnosy italských, španělských a irských dluhopisů, které se tak připojily k výraznému pondělnímu poklesu výnosů německých, rakouských, nizozemských a finských obligací. Na rozdíl od pondělka, kdy centrální banky nakupovaly hlavně dluhopisy zemí z jádra eurozóny, byly dnes na trhu aktivnější centrální banky zemí z \"periférie\" měnového bloku, řekli agentuře Reuters evropští obchodníci.

Tempo nákupů je zatím podle analytiků mírné, nákupy ale pokrývají papíry se všemi lhůtami splatnosti od dvou do 30 let. Výnos třicetiletého dluhopisu německé vlády odpoledne ztrácel 0,15 procentního bodu na nové minimum 0,709 procenta, u desetiletého papíru sestoupil na 0,231 procenta a pětileté německé papíry vykazovaly dokonce záporný výnos -0,10 procenta. Obecně platí, že čím jsou výnosy státních dluhopisů nižší, tím si ta která země může na trhu půjčovat levněji.

Tržní výnos desetiletých italských dluhopisů se snížil na minimum 1,22 procenta, u srovnatelného španělského papíru klesl na 1,173 procenta a u irské obligace sestoupil na 0,787 procenta. Investoři svými nákupy dál zvyšovali ceny dluhopisů Rakouska, Belgie, Finska a Francie, jejichž výnosy tak klesaly na nová minima, třebaže někteří analytici po pondělním vývoji čekali dnes spíše oslabení.

Výjimkou zůstává Řecko, jehož situace zůstává nejistá a dohoda s eurozónou na uvolnění nových půjček není v dohledu. Výnosy řeckých státních dluhopisů tak dnes na trhu dál rostly s tím, jak se snižovala jejich cena. Výnos a cena se pohybují proti sobě, tedy když se zvyšuje cena, klesá výnos.

Eurosystém, což je ECB spolu s národními centrálními bankami, hodlá prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů a dalších aktiv měsíčně pumpovat do ekonomiky eurozóny zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). V nákupech má v úmyslu pokračovat minimálně do září příštího roku. ECB doufá, že zvýšením objemu peněz ve finančním systému přiměje komerční banky k větší úvěrové aktivitě, která by podpořila ekonomiku a zvýšila tlak na růst cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK