Americké akcie klesají, indexy ztrácejí přes jedno procento

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. března (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování výrazně klesají a jejich hlavní indexy ztrácejí více než jedno procento. Trh se začal obávat vlivu pokračujícího růstu dolaru na firemní výsledky a náladu investorů podkopává i nejistota kolem Řecka. Od konce minulého týdne stále ještě působí obavy z blížícího se zvyšování úrokových sazeb v USA.

Dow Jonesův index se kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) pohyboval kolem 17.730 bodů a ztrácel 1,5 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 1,35 procenta na 2051 bodů a úhrnný index trhu Nasdaq byl na 4870 bodech se ztrátou 1,5 procenta. S&P 500 sestoupil pod svůj 50denní klouzavý průměr, což je podle analytiků známkou slabého trhu i v příštích dnech.

Dolarový index dnes vzrostl o 0,7 procenta a americká měna za posledních pět dní získala asi tři procenta. \"Objevují se otázky, jaký dopad to bude mit na budoucí firemní zisky, zejména u velkých nadnárodních společností,\" řekl Reuters Nicholas Colas z newyorské firmy ConvergEx Group.

Ve středu začnou mezi Řeckem a zástupci věřitelů technická jednání, která by měla vyústit v rozhodnutí, zda eurozóna uvolní zemi další úvěry. USA sice nejsou případným řeckým bankrotem přímo nijak významněji ohroženy, Wall Street se ale obává, že nejistota kolem Řecka by se mohla rozšířit na celou eurozónu.

Na konci minulého týdne americké akcie prudce klesly a jejich hlavní indexy utrpěly druhou týdenní ztrátu po sobě. Investoři reagovali výprodejem na údaje o pokračujícím silném oživování domácího trhu práce, které by mohly přimět centrální banku USA (Fed) k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK