V Karlovarském kraji vzrostla ve 4. čtvrtletí mzda na 24.463 Kč

11.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 11. března (ČTK) - Mzdy v Pardubickém kraji v posledním loňském čtvrtletí vzrostly meziročně o 3,7 procenta na 24.463 korun. Při započtení inflace půl procenta se platy reálně zvýšily o 3,2 procenta. Krajské mzdy byly třetí nejhorší v zemi. Vyplývá to z údajů, které dnes vydal Český statistický úřad.

Průměrné loňské mzdy byly nižší. Zaměstnanci si v kraji vydělávali 22.767 korun, což je meziročně o 3,1 procenta víc. V poslední čtvrtině roku se u řady firem promítají do výše mezd odměny a prémie. Strojírenská firma CZ Loko z České Třebové na Orlickoústecku dává zaměstnancům roční bonus, který odpovídá přibližně polovině hrubé mzdy.

\"Jinak jsme loni platy nezvyšovali, průměrná hrubá mzda je u nás 27.000 korun. Letos vzhledem k situaci na trhu práce budeme mzdy valorizovat, v dělnických profesích asi o dvě procenta. Chceme si stávající zaměstnance udržet a nové přijmout a doškolit,\" řekl personální ředitel Tomáš Brancuzský.

Jednatel společnosti Ekopanely CZ z Jedousova na Pardubicku Jan Bareš považuje oblast dřevostaveb za žádaný, který je stále na vzestupu. Podnik, který vyrábí panely ze stlačené slámy, proto mohl v poslední době zlepšit svým zaměstnancům platové podmínky. Dělníkům se zvedly platy zhruba o pět procent a lidem v kancelářích asi o deset procent.

\"Platy ve stavebnictví jsou obecně nižší, ale jsme již stabilizovaná firma. S růstem mezd však zvyšujeme nároky na zaměstnance, na kvalitu jejich práce. Mají vyšší benefity, ale po vzájemné dohodě dělají teď přesčasy, protože máme důležitý kontrakt do Turecka,\" řekl Bareš.

V řadě podniků vzhledem k jejich stagnujícímu oboru dlouhodobě mzdy nerostou a jsou pod krajským průměrem. Dělníci v pardubické rafinérii Paramo berou necelých 20.000 korun hrubého měsíčně.

\"Mzdy u nás stagnují šest let. Kolektivní smlouva u nás platí ještě tento rok. Chtěli bychom pětiprocentní nárůst, ale řekli nám, že nám nic nedají. Čekáme, jak vyplynou jednání v rámci celé skupiny Unipetrol,\" řekl ČTK odborový předák Milan Skryp.

Průměrná mzda v České republice stoupla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o 2,3 procenta na 27.200 korun. Vloni průměrná mzda činila 25.686 korun. Meziročně se zvýšila se o 2,4 procenta.

Vývoj mezd v Pardubickém kraji v 4. čtvrtletí 2013 a 4. čtvrtletí 2014:

4. čtvrtletí 2014 3. čtvrtletí rozdíl v pct. Pardubický kraj 24.463 23.599 3,7 ČR 27.200 26.591 2,3

zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK