Výnosy Stock Spirits loni klesly, ziskovost vzrostla

12.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. listopadu (ČTK) - Výnosy předního středoevropského výrobce lihovin Stock Spirits Group za loňský rok klesly o zhruba 15 procent, hlavní ziskové ukazatele se ale zlepšily. Firmu loni zasáhlo zvýšení spotřební daně na alkohol v Polsku, letos by se měla situace v této zemi postupně stabilizovat. Vyplývá to z dnešního sdělení společnosti, která je největším producentem vodky v Polsku a v České republice, kde vlastní firmu Stock Plzeň-Božkov.

Celkové tržby skončily na 292,7 milionu eur (zhruba osm miliard Kč) ze 340,5 milionu eur za rok 2013. Provozní zisk stoupl o téměř deset procent na 53,6 milionu eur a zisk po zdanění vzrostl proti předloňsku na čtyřnásobných 35,8 milionu eur.

Skupinu v Polsku, které je jejím hlavním trhem, podkopalo zvýšení spotřební daně o 15 procent. \"Očekáváme, že obchodní podmínky v Polsku budou i v roce 2015 nadále složité, nicméně v průběhu roku předpokládáme návrat k běžnému obchodování,\" uvedl ve firemní zprávě šéf skupiny Chris Heath. Polsko se na celkových tržbách Stock Spirits podíl více než 60 procenty.

Na českém trhu se dařilo značce Fernet, která zaznamenala silný růst, a firma nyní investuje do jejího omlazení. Skupině k posílení podílů na hlavních trzích dopomohly distribuční smlouvy s firmou Beam Suntory v Polsku a s koncernem Diageo v České republice.

Stock Spirits má kromě Polska a Česka základny na Slovensku, v Itálii, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině. Firma vyváží své produkty do více než 40 zemí po celém světě a globální objem prodeje v současnosti přesahuje 125 milionů litrů ročně.

V České republice Stock vévodí všem rozhodujícím segmentům na trhu, tedy hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům a rumům, vodkám i likérům. Silnou pozici má i na Slovensku, kde je druhou nejsilnější firmou v oboru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK