Ruská centrální banka snížila základní úrok na 14 procent

13.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. března (ČTK) - Ruská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 14 procent. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku, která kvůli levné ropě a západním sankcím uvaleným na Rusko zřejmě směřuje do recese.

Centrální banka přistoupila ke snižování úrokových sazeb letos již na konci ledna, kdy nečekaně snížila základní sazbu hned o dva body na 15 procent.

Opatření banky podle agentury Reuters napovídá, že pro centrální bankéře mají obavy z poklesu ekonomiky v současnosti větší váhu než obavy z vysoké inflace v zemi. Centrální banka dnes upřesnila, že ve snižování hlavní úrokové sazby hodlá pokračovat i v příštích měsících, napsala agentura AFP.

Dosavadní letošní rozhodnutí banky jsou v ostrém protikladu s opatřením ruských centrálních bankéřů z konce loňského roku. V prosinci totiž stejně překvapivě základní úrok zvýšili o mohutných 6,5 procentního bodu, aby zastavili tehdejší masivní propad ruského rublu a zmírnili růst cen.

Vyšší úroky posilují atraktivitu měny, zároveň ale podkopávají hospodářský růst, protože omezují zájem o půjčky. Nižší úroky naopak snižují náklady na půjčky, což by mělo podpořit poskytování půjček a ve výsledku ekonomiku jako celek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK