KMV kupují firmu, která je jedničkou na maďarském trhu minerálek

13.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 13. března (ČTK) - Karlovarské minerální vody (KMV) vstupují do Maďarska. Odkoupí společnost Kékkúti Ásványvíz Zrt., která je jedničkou na tamním trhu minerálek. Společnosti se na tom dohodly ve čtvrtek, cenu nezveřejnily. Akviziční projekt zahrnuje i další investice KMV do zakoupené nápojové firmy, informoval dnes ČTK generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

\"Pro společnost Kékkúti Ásványvíz máme ambiciózní plán rozvoje. Chceme k maďarskému trhu přistoupit tak, jako se nám to povedlo doma v České republice nebo v Rakousku. Zároveň podpoříme lokální tradice a produkty,\" uvedl Pasquale.

Kékkúti Ásványvíz Zrt. zaměstnává 110 lidí, jejichž místa plánuje KMV zachovat v plném rozsahu. Podle uzavřené dohody mezi KMV a Nestlé Waters, zajistí KMV na maďarském trhu pokračování plnění a rozvoj dosavadního portfolia značky Nestlé Waters, jako jsou například nápoje Nestlé Aquarel, San Pellegrino, Perrier a Acqua Panna.

Podle dat Evropské federace balených vod patří Maďarsko mezi nejrozvinutější trhy v Evropě ve spotřebě balené vody. V roce 2013 činila zdejší spotřeba 119 litrů na osobu, navíc maďarský trh vykazuje pozitivní trend s 3,5procentním růstem mezi lety 2008 až 2013.

Kékkúti Ásványvíz Zrt. nabízí zejména tradiční maďarské značky přírodních minerálních vod Theodora Kékkúti a Theodora Kéreki, které vznikají v podzemí Balatonského národního parku. Historie společnosti Kékkúti sahá do počátku 20. století, kdy roku 1907 začala stáčet minerální vodu, která od roku 1921 nese název Theodora.

KMV svou evropskou expanzi zahájily v roce 2008, kdy odkoupily rakouskou společnost Waldquelle, která se pod vedením KMV stala druhou největší nápojovou firmou na místním trhu. KMV působí kromě České republiky na Slovensku, v Rakousku, Německu, Polsku a na Ukrajině. \"Vstup na maďarský trh přinese KMV nové synergie, které přinesou výhody spotřebitelům napříč zeměmi,\" dodává Pasquale.

Karlovarské minerální vody, a.s. jsou největším výrobcem minerálních a pramenitých vod v České republice a v regionu střední a východní Evropy. Své produkty vyvážejí do více než 20 zemí a zaměstnávají 750 lidí.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy měly v roce 2012 KMV tržby za prodej vlastních výrobků ve výši 2,8 miliardy korun a vytvořily zisk 110 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK