Daňové příjmy Řecka se po lednovém propadu v únoru stabilizovaly

13.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. března (ČTK) - Daňové příjmy řecké vlády se v únoru stabilizovaly, zůstaly ale pod stanoveným cílem. Plyne to z dnešních údajů řeckého ministerstva financí. Neopakoval se tak lednový katastrofální propad, kdy Řekové ve strachu z výsledku voleb na konci měsíce placení daní masově odkládali.

Daňové příjmy byly v únoru pouze 121 milionů eur (3,30 miliardy Kč) pod plánem. V lednu výpadek dosáhl 1,05 miliardy eur, což vyvolalo obavy, že nové vládě vedené radikální levicí mohou dojít peníze dřív, než se dohodne s mezinárodními věřiteli na nových podmínkách finanční pomoci.

Celkový objem daňových příjmů za první dva měsíce roku činil 7,30 miliardy eur, což bylo 14 procent pod plánovanou úrovní. Ústřední vláda měla přebytek 1,24 miliardy eur ve srovnání s cílem 1,41 miliardy eur, sdělilo podle agentury Reuters ministerstvo.

Předešlé řecké vlády se s věřiteli dohodly, že v letošním roce bude mít primární rozpočet, který nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu, přebytek ve výši tří procent hrubého domácího produktu. Nová vláda premiéra Alexise Tsiprase se snaží vyjednat snížení tohoto závazku, aby získala peníze na plnění svých předvolebních slibů.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Druhý záchranný program mu eurozóna v únoru prodloužila o čtyři měsíce, výplatu zbývajících peněz ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Ekonomové varují, že Řecko by se bez finanční pomoci mohlo už v příštích týdnech dostat do platební neschopnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK