Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 0,1 procenta na 1036 bodů

13.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně oslabily, index PX klesl o 0,1 procenta na 1036,2 bodu. Index je tak stále blízko k úrovni, kde byl naposledy v červnu 2014. Největší růst vykázaly akcie telekomunikační společnosti O2, největší pokles postihl akcie těžební firmy NWR. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí týden akcie stouply o více než procento.

\"Uplynulý týden byl dle očekávání relativně poklidný, respektive bez výraznějších tržních impulzů. Investoři sledovali americká makroekonomická data v návaznosti na spekulace ohledně dalšího zasedání americké centrální banky Fed. V pondělí bylo fakticky spuštěno evropské kvantitativní uvolňování, což mělo za následek další růst cen evropských státních dluhopisů,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla NWR, která klesla o pět procent na 0,38 Kč. Nicméně vzhledem k ceně akcie považuje Vaníček danou výchylku jen za technický pohyb.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie O2 CR, které posílily o 8,7 procenta na 207 Kč. Firmě pomohlo k růstu oznámení společnosti o návrhu managementu na hrubou dividendu 13 Kč na akci. \"Toto oznámení bylo pro nás překvapivé a pomůže nadále stanovit potenciální minimální cenu, kterou případně získá investor, jež nebude souhlasit s oddělením infrastrukturní části a odprodá akcie CETINu v nabídnutém odkupu. Pozitivní informací bylo i datum, do kdy bude dividenda vyplacena, protože toto datum bude pravděpodobně dříve, než dojde k rozdělení společnosti. Praxí posledních let byla výplata dividendy v září,\" upozornil analytik.

Příští týden budou investoři upínat svou pozornost především na středeční zasedání Fed. \"Zde se očekává opětovné zintenzivnění \'jestřábí\' rétoriky. Naopak zmírňující by mohl být komentář k současné úrovni dolaru a k externímu ekonomickému vývoji. Naším základním scénářem je však nadále velmi uvolněný komentář, který by mohl podpořit akcie a způsobit zřejmě krátkodobou korekci na dolaru,\" dodal Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK