Mosty v Ostravě se začnou opravovat po šampionátu v hokeji

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 16. března (ČTK) - Mosty na dálničním přivaděči v Ostravě se začnou opravovat v druhé polovině května, až ve městě skončí mistrovství světa v hokeji. Náklady zaplatí stát, úhradu bude následně požadovat po zhotoviteli, stavební společnosti Eurovia. V Ostravě to dnes řekl ministr dopravy Dan Ťok. Náklady na opravu mostů ministerstvo odhaduje nejvýše na 20 milionů korun. Oprava by měla trvat asi dva měsíce, po tu dobu budou mosty uzavřeny.

\"Je rozhodnuto, že je opravíme bez ohledu na to, jak rozhodne arbitráž,\" řekl Ťok. Vládě chce návrh předložit co nejdříve, aby byl havarijní stav mostů odstraněn co nejrychleji. \"Nebude to zadání jedné firmě a určitě to nebude Eurovii. Bude to několika firmám, které budou mezi sebou soutěžit,\" řekl ministr. Ministerstvo má podle něj v plánu oslovit pět firem. \"Vybrala je centrální komise s ministerstva. Jsou to firmy, které mají zkušenosti s mosty,\" řekl Ťok.

O termínu opravy mostů jedná vedení města s ministerstvem. Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že na šampionát přijedou desetitisíce fanoušků, mnoho z nich po dálnici. \"Případné uzavření dálničních mostů v těchto dnech by mohlo v Ostravě způsobit vážné dopravní komplikace, čemuž se chceme vyhnout,\" řekl primátor.

Vady na šest let starých mostech se objevily v polovině loňského roku. Na jejich příčinách se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s Eurovií nemůže shodnout. Podle firmy se ŘSD o mosty nedostatečně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu, ŘSD to odmítá. Od konce loňského roku na ně smí vjíždět jen vozidla do 3,5 tuny, a to třicetikilometrovou rychlostí. Začátkem ledna Eurovia odmítla udělat nutné opravy za vlastní peníze. ŘSD je ale chce po firmě vymáhat zpětné poté, co mosty samo opraví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK