Vláda schválila věcný záměr zákona o veřejných zakázkách

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Vláda na dnešním jednání schválila věcný záměr zákona o veřejných zakázkách, který má zjednodušit zadávání tendrů a přiblížit české právo evropské legislativě. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), který zákon připravuje, ho chce přejmenovat na zákon o zadávacích řízeních.

Norma určuje podmínky zadávacího řízení. Zadavatelům zakázek dává větší pravomoci, současně jim nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně. Zakazuje například uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také limit pro povolené vícepráce na 50 procent ze 30 procent, které platí nyní.

MMR chce také u některých typů tendrů zakázat vybírat vítěze pouze podle nejnižší ceny. Veřejným institucím chce umožnit zadávat zakázky na právní služby při soudních a správních sporech bez výběrového řízení.

MMR nyní finišuje v přípravě paragrafového znění zákona, představit ho chce během března. V květnu či červnu by se jím měla zabývat vláda, do Poslanecké sněmovny by měl přijít letos na podzim. Kvůli evropským pravidlům musí zákon začít platit nejpozději 18. dubna 2016.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK