Pracovníků v automobilovém průmyslu loni přibylo o 3,27 pct

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Počet pracovníků v českém automobilovém průmyslu loni meziročně stoupl o 3,27 procenta na 112.877 a jejich průměrná mzda za rok 2014 byla 31.867 Kč. ČTK to dnes sdělilo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP), které zastřešuje 146 firem. Celorepubliková průměrná mzda za loňský rok přitom podle Českého statistického úřadu činila 25.686 korun.

 

V dělnických profesích ve firmách, které spadají pod AutoSAP, loňská průměrná mzda činila 26.284 Kč. Proti celorepublikové průměrné mzdě tak byla vyšší o 2,33 procenta.

Do statistik zaměstnanosti ve firmách AutoSAPu se počítají jen kmenoví zaměstnanci, nikoliv agenturní pracovníci. Vývoj zaměstnanosti v jednotlivých firmách byl podle sdružení ale rozdílný a závisel hlavně na jejich zakázkách. Například u takzvaných účelových organizací, tedy 32 subjektů z oblasti výzkumu, vývoje a služeb pro automobilový průmysl, sdružení zaznamenalo proti roku 2013 nárůst pracovníků o 4,6 procenta. U dodavatelských firem se jejich počet zvýšil zhruba o čtyři procenta a u výrobců aut přibližně o 1,5 procenta.

Za uplynulých pět let se počet pracovníků ve firmách AutoSAP zvýšil podle prezidenta sdružení Martina Jahna o více než 7500. \"Pozitivní dopad na zaměstnanost v ČR a zejména růst počtu pracovníků ve výzkumu a vývoji řadí český automobilový průmysl mezi obory s vysokým rozvojovým potenciálem pro další období,\" doplnil k tomu Jahn.

Do Sdružení automobilového průmyslu jsou zapojeni výrobci vozidel, jejich skupiny, výrobci dílů a příslušenství a další firmy s přímou vazbou na český autoprůmysl. AutoSAP je aktivním členem Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR a dalších organizací. Členské firmy AutoSAP vytvářejí 20 procent průmyslové výroby a exportu ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK