Rusko očekává, že bude letos čerpat dvě třetiny rezervního fondu

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 16. března (ČTK) - Rusko změnilo své rozpočtové plány na letošní rok. Vláda očekává, že letos utratí 3,1 bilionu rublů (1,3 bilionu Kč) z rezervního fondu, což je méně než původní plán. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který dnes ministerstvo financí předložilo dolní komoře ruského parlamentu. Rusko by ale i tak za jediný rok vyčerpalo dvě třetiny svého rezervního fondu, který je hlavním zdrojem prostředků pro úhradu rozpočtových schodků.

Ve fondu se v současnosti nachází zhruba 4,8 bilionu rublů. Ministerstvo financí počátkem března uvedlo, že z rezervního fondu využije 3,7 bilionu rublů.

Rusko nyní předpovídá, že rozpočtový schodek letos dosáhne zhruba 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Ještě v podzimním rozpočtovém plánu vláda čekala schodek pouze 0,6 procenta HDP. Mezitím ale původní plány narušil propad cen ropy, na níž je ruský rozpočet do velké míry závislý. Namísto původně očekávané ceny kolem 100 dolarů za barel předpokládá revidovaný rozpočet cenu 50 dolarů.

Kvůli propadu cen ropy vláda čeká, že proti podzimnímu plánu klesnou rozpočtové příjmy o 2,5 bilionu rublů na 12,5 bilionu rublů a rozpočtový schodek dosáhne zhruba 2,7 bilionu rublů. Částka, která letos podle plánu zmizí z rezervního fondu, je ještě o něco vyšší kvůli splátkám dluhů, upozorňuje agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK