Unipetrol dnes zveřejní výsledky za první čtvrtletí

23.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol dnes oznámí výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku. Analytici odhadují, že společnosti meziročně vzrostl čistý zisk, předpovídají ale pokles tržeb. Za první čtvrtletí loňského roku vykázal holding čistý zisk 937 milionů korun a utržil 28,8 miliardy korun.

Analytik J&T Banky Bohumil Trampota odhaduje, že Unipetrol za první kvartál vykáže čistý zisk ve výši 1,8 miliardy korun. Podle něj výsledky podpoří zejména vysoké rafinérské a petrochemické marže. Očekává, že holdingu vzrostl i prodaný objem výroby.

Podle odhadů odborníků ale společnosti naopak klesly tržby. Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze se tak stalo hlavně z důvodu loňského propadu cen ropy, která zlevnil i produkty, které Unipetrol prodává. Sám odhaduje, že holding ve čtvrtletí utržil 24 miliard korun, meziročně o 16,7 procenta méně.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK