Tuzemská produkce květin loni vzrostla na dvě miliardy Kč

23.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 23. dubna (ČTK) - Tuzemská produkce květin loni po předchozím poklesu vzrostla ve finančním vyjádření o šest procent na více než dvě miliardy korun. Květinářům pomohlo hlavně teplé počasí i vyšší ochota Čechů utrácet za květiny. Na dnes zahájené jarní etapě mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc to ČTK řekl předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák.

\"Loňská produkce je podle prvního odhadu o šest až sedm procent vyšší než v roce 2013 a dosáhla hodnoty zhruba 2,008 miliardy korun. Zatímco v roce 2013 sezona trvala velmi krátce, tak loni nebyla takřka zima a od února bylo možné prodávat. Lidé díky tomu začali kupovat květiny velmi brzy,\" uvedl Horák, podle kterého se Češi po několika letech odříkání už nebojí utrácet. \"Opět se věnují květinám a okrasným rostlinám,\" podotkl.

V Česku se pěstují hlavně balkonové a záhonové květiny, primule, chryzantémy, bramboříky a vánoční hvězdy. České firmy exportují do zahraničí minimálně a stále platí, že svou produkcí uspokojí téměř polovinu tuzemského trhu.

Horák upozornil, že zatímco české domácnosti útraty za květiny zvyšují, tak města a obce investice do veřejné zeleně drží na uzdě. \"Ve výsadbě letniček obrat k lepšímu moc nenastal. Města stále ještě dost šetří, což je pro nás nepříznivá zpráva,\" řekl.

Dovoz květin do Česka loni zůstal na úrovni roku 2013, kdy obnášel zhruba 2,5 miliardy korun. Nenaplnily se tak zatím obavy firem z oboru, že kvůli ukrajinské krizi a a případnému omezení dovozu do Ruska tuzemský trh zaplaví levné květiny z Polska či Nizozemska. Nejvíc květin bylo loni do Česka dovezeno z Nizozemska, Německa a Kolumbie.

V roce 2013 produkce květin poprvé po téměř dvou desetiletích klesla o tři procenta na 1,881 miliardy korun. Na poklesu produkce květin se výrazně podílelo nepříznivé počasí, především dlouhá zima a nedostatek slunečního svitu na jaře. Pěstitelům uškodily i červnové povodně.

Zahradnický sektor v ČR zaměstnává zhruba 23.000 lidí. Podle Horáka se v poslední době rozrůstají květinové síně a zahradnická centra. Z roční produkce českých firem převažují balkonové a záhonové květiny, které se používají při výsadbách v městských parcích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK