Americké akcie díky růstu v ropném sektoru mírně zpevňují

23.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. dubna (ČTK) - Americké akcie v polovině dnešního obchodování mírně rostly. Trh podporoval vzestup akcií energetického sektoru, opačně ale působily slabší údaje z USA, EU a Číny a horší výsledky velkých vývozců.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 0,2 procenta a pohyboval se kolem 18.080 bodů. Širší index S&P 500 přidával rovněž 0,2 procenta na 2112 bodů a souhrnný index technologického trhu Nasdaq byl se stejným ziskem na 5045 bodech.

Investory zklamaly údaje o zpomalení podnikatelské aktivity v průmyslovém sektoru v Číně, eurozóně i Spojených státech, které naznačily, že globální hospodářské oživení je stále nejisté. Odpoledne trh zaskočil nečekaný růst počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA.

Akcie ropných společností posílil další vzestup cen ropy, které nyní zvedají boje v Jemenu. Růst v energetickém sektoru ale vyrovnal pokles akcií velkých vývozců PepsiCo, Procter & Gamble a 3M, jejichž čtvrtletní výsledky podkopal silný kurz dolaru. Akcie automobilky General Motors, jejíž tržby byly slabší, než se čekalo, klesly o téměř čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK