Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně posílily o 0,1 procenta

24.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně posílily. Index PX stoupl o 0,1 procenta na 1049,4 bodu. Největší růst vykázaly akcie petrochemické společnosti Unipetrol, největší pokles postihl opět akcie těžební společnosti NWR. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí týden akcie klesly o 0,3 procenta.

Uplynulý týden přinesl investorům velké množství firemních výsledků, pokračování rokování kolem Řecka a z domácího trhu zahájení nabídky primární emise akcií Slovak Telekomu, uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. \"Jednání s Řeckem nadále nemá jasné východisko, a tak riziko bankrotu země stále hrozí,\" dodal.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla NWR, která ztratila deset procent na 0,27 Kč. NWR klesá na další minima kvůli pokračujícímu tlaku na světové ceny uhlí, které nadále zvyšují otazník nad budoucí solventností společnosti.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byl Unipetrol, který přidal 6,3 procenta na 150 Kč. Společnost zveřejnila silné výsledky, které překonaly očekávání analytiků.

Příští týden se investoři zaměří na zasedání americké centrální banky Fed. Konkrétně bude sledován komentář o současném stavu ekonomiky a jeho potenciálním vlivu na budoucí měnovou politiku. \"Pokud se potvrdí výhled trhu na vyznění Fedu, pak se domníváme, že by se mohla udržet lehce pozitivní nálada,\" odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK