Cena ropy se mírně zvyšuje, trhy jsou však rozkolísané

27.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes mírně zvyšují, trh jako celek je ale rozkolísaný. Vzhůru cenu suroviny táhne zejména konflikt v Jemenu, podporu ale ceny nacházejí i v poklesu počtu zařízení k těžbě ropy v USA. Ve výraznějším růstu naopak cenám ropy brání zprávy o vysokých dodávkách na trh.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:10 SELČ vykazovala pouze neznatelný růst a nacházela se v blízkosti 65,30 dolaru za barel. Během dne kolísala v pásmu 64,40 až 65,61 USD. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala asi 0,2 procenta na zhruba 57,30 USD. Během dne se cena snížila až na 56,71 dolaru za barel.

Saúdské bojové letouny dnes bombardovaly pozice šíitského povstaleckého klanu Húsíů na jihu Jemenu, kde se zhoršuje humanitární krize. Jemen sice není významným producentem ropy, zemí však prochází klíčová cesta pro dodávky této suroviny z Blízkého východu do Evropy.

Počet aktivních ropných vrtů v USA podle společnosti Baker Hughes klesl již dvacátým týdnem za sebou, což je rekord. Dostal se tak nejníže od roku 2010. Vývoj naznačuje, že těžba ropy v USA klesne. Komerční zásoby ropy se ale v USA naopak zvyšují, a to 15 týdnů v řadě. Jsou tak rekordní.

Mnozí analytici poukazují na to, že situace na trhu růst cen nepodporuje. Země ropného kartelu OPEC podle odhadů agentury Reuters nyní těží téměř dva miliony barelů denně nad úrovní poptávky, což je nejvyšší přebytek za poslední desetiletí. Růst cen by pak mohl flexibilní americké těžaře ropy přimět ke zvyšování produkce z břidlicových ložisek.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 65,30 65,28 New York - Nymex WTI červen 57,29 57,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK