Na valnou hromadu O2 přišel rekordní počet přes 700 akcionářů

28.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Na dnešní valnou hromadu největší domácí telekomunikační firmy O2 přišlo zhruba třikrát tolik akcionářů, než bylo dosud obvyklé. Přítomnost rekordních více než 700 vlastníků akcií, kteří mají velké množství dotazů a připomínek, jednání prodlužuje, po třech hodinách stačili schválit pouze jednací řád a předsedu valné hromady. Majoritu 83 procent, která stačí k přehlasování všech přítomných, drží PPF Petra Kellnera.

Valná hromada má vedle běžných bodů rozhodnout o rozdělení společnosti na operátora nabízejícího služby koncovým zákazníkům a provozovatele telekomunikačních sítí Cetin. Schvalovat má i dividendu 13 korun na akcii. Právě navrhované rozdělení firmy se většině minoritních vlastníků nelíbí.

Napětí bylo cítit již před začátkem valné hromady, kdy museli zájemci o účast projít osobní bezpečnostní kontrolou. Ta zřejmě nebyla samoúčelná, protože odhalila několik střelných zbraní. Začátek jednání pozdržela i fronta u registrace, protože někteří lidé zastupují větší množství dalších nepřítomných akcionářů.

Po 12:00 hodině bylo jednání přerušeno na žádost představenstva, které musí vypracovat odpovědi na dotazy akcionářů týkajících se hospodářských výsledků. Hospodaření firmy budou akcionáři schvalovat po zodpovězení dotazů. Poté je čeká diskuse k dalším bodům, tedy dividendě a rozdělení společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK