Americké akcie mírně zpevňují, trh čeká na výstup z jednání Fedu

28.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Americké akcie v polovině dnešního obchodování převážně zpevňovaly, zisky ale nebyly nijak výrazné. Pokles akcií společnosti Apple a dalších firem vyrovnal růst akcií farmaceutické skupiny Merck. Investoři na Wall Street také čekají na středeční výstup z dvoudenního zasedání americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 0,3 procenta a pohyboval se kolem 18.092 bodů. Širší index S&P 500 přidával 0,2 procenta na 2112 bodů, souhrnný index technologického trhu Nasdaq byl se ziskem téměř 0,1 procenta na 5064 bodech.

Akcie Applu po čtvrtletních výsledcích, které překonaly očekávání, nejprve vystoupily na nová maxima, pak ale začali investoři vybírat zisky a kurz klesl. Kvůli zhoršení výhledu na letošní rok oslabily akcie firem Whirlpool a Pfizer.

Merck naopak asi pět procent získával a jeho růst přispěl nejvýrazněji k posílení indexu Dow Jones. Firma vedle výsledků hospodaření, které překonaly očekávání, také oznámila, že její nový lék na cukrovku si v bezpečnostních testech vedl dobře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK