Mosty na dálničním přivaděči v Ostravě se opravují, jsou uzavřeny

25.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 25. května (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes přibližně v 07:00 uzavřelo mosty na přivaděči k dálnici D1 (dříve D47) v Ostravě-Přívoze. Provoz je plynulý, řidiči jezdí objížďkami. Společnost Colas bude mosty zhruba sto dní opravovat, oprava má stát bez DPH 48,75 milionu korun. Peníze za opravy chce ŘSD vymáhat po zhotoviteli mostů, sdružení firem vedeném stavební společností Eurovia CS.

Řidiči musejí při cestě z dálnice nebo na dálnici jezdit objížďkou. Dopravní situaci v Ostravě komplikuje skutečnost, že se ve městě rekonstruuje i několik frekventovaných ulic, například Nádražní nebo Muglinovská.

Vady se na šest let starých mostech objevily v polovině loňského roku a ŘSD s Eurovií se nemohou shodnout na tom, kdo za ně může. Na mostech jsou trhliny způsobené pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybují nerovnoměrně a ložiska jsou vysunutá mimo přípustné meze. Podle Eurovie se ŘSD o mosty nedostatečně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu, takzvaného studeného odvalu. ŘSD zase tvrdí, že stavební společnosti nedodržely požadovanou technologii výstavby.

Několik měsíců byl na mostech omezený provoz. Osobní auta po nich mohla jet jen omezenou rychlostí do 30 kilometrů v hodině a vozy nad 3,5 tuny na mosty nesměly vůbec. Po dobu opravy budou mosty uzavřeny úplně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK