Dolar po nejnovější statistice výrazně zpevňuje

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. května (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu citelně zpevňuje a ke koši hlavních světových měn odpoledne přidával více než jedno procento. K růstu dolaru přispívá nejnovější statistika z USA a také očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne v letošním roce zvyšovat úrokové sazby. Euro naopak oslabuje a k jeho poklesu přispívá také vývoj kolem řecké krize.

V 18:10 SELČ euro vůči dolaru odepisovalo zhruba 0,9 procenta na 1,0877 USD, k japonskému jenu však 0,3 procenta přidávalo a nacházelo se na 133,86 JPY. Dolar vůči jenu připisoval 1,2 procenta na 123,06 JPY, když předtím vystoupil až na 123,28 JPY, což byla nejvyšší hodnota od července 2007.

Nejnovější statistika ze Spojených států naznačila, že ekonomika pokračuje v růstu. Investiční výdaje amerických firem v dubnu rostly již druhý měsíc za sebou a objednávky na kapitálové zboží bez vojenské techniky stouply v dubnu o jedno procento. Zlepšila se i důvěra amerických spotřebitelů a prodej nových rodinných domů.

Řecku mezitím ubývá čas na dosažení dohody s mezinárodními věřiteli. Bez dohody o reformách Atény další finanční prostředky nedostanou. Podle agentury Reuters ale činitelé eurozóny dosažení dohody neočekávají ani do čtvrteční telekonference náměstků ministrů financí zemí platících eurem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK