Americké akcie kvůli prudkému růstu dolaru výrazně oslabují

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. května (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily nový týden zhruba jednoprocentním poklesem, což by znamenalo nejhlubší denní ztrátu za tři týdny. Akcie na Wall Street sráží prudký růst kurzu dolaru, který škodí domácím vývozcům. Trh se také obává, že nejnovější ekonomické statistiky přibližují první zvýšení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel zhruba jedno procento a pohyboval se kolem 18.060 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 0,9 procenta na 2106 bodů, souhrnný index technologického trhu Nasdaq Composite byl se ztrátou 1,1 procenta kolem 5033 bodů.

Dolar se dnes díky příznivým údajům z americké ekonomiky vyšvihl vůči koši měn o jedno procento na měsíční maximum. \"Silný dolar bude škodit vývozu a tržbám firem, které ani tak nejsou příliš silné,\" řekl agentuře Reuters Rick Fier z newyorské makléřské firmy Conifer Securities.

Dolar podpořily údaje o zvýšených plánech firemních investic, zlepšení spotřebitelské důvěry a růstu prodeje a cen nových rodinných domů. Investory do akcií to ale nijak nepovzbudilo, s ohledem na to, že šéfka centrální banky (Fed) Janet Yellenová v pátek řekla, že Fed začne zvyšovat sazby, jakmile uvidí, že ekonomika se dál zřetelně zlepšuje. Vesměs se na trhu počítá s prvním zvýšením úroků v září.

Ztráty v první polovině obchodování zaznamenávalo všech deset sektorů indexu S&P 500. Největší vliv na pokles indexů ale měly akcie společnosti Apple, které ztrácely více než jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK