EOP nabídly Hradci Králové půl miliardy korun za rozvody tepla

27.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 27. května (ČTK) - Společnost Elektrárny Opatovice (EOP) nabídla Hradci Králové půl miliardy korun za prodej Tepelného hospodářství Hradec Králové, kterému patří městské rozvody tepla. Orgány města nyní budou nabídku EOP na koupi 100 procent akcií Tepelného hospodářství posuzovat. ČTK to dnes řekl primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub). Elektrárny Opatovice se v minulosti pokoušely koupit hradecké sekundární rozvody tepla už několikrát. Nikdy ale neuspěly.

EOP dodávají teplo do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi, přičemž v Pardubicích a Chrudimi lokální rozvodné sítě už od 90. let vlastní. Pokud by EOP koupily i hradecké Tepelné hospodářství, dostaly by pod svou kontrolu celou teplárenskou soustavu.

\"Nabídka odpovídá naší dlouhodobé strategii, kterou je přímá distribuce tepelné energie koncovým odběratelům, stejně tak, jako je tomu v Pardubicích nebo Chrudimi,\" uvedl na dotaz ČTK mluvčí EOP Martin Sýkora. Blíže společnost svou nabídku nekomentovala. EOP patří Energetickému a průmyslovému holdingu, který vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T.

Nyní EOP dodávají teplo primárním horkovodem Tepelnému hospodářství, které jej pak prodává koncovým zákazníkům a má i vlastní cenovou politiku. Tepelné hospodářství ve městě zásobuje teplem asi 24.000 domácností.

Začátkem loňského roku Tepelné hospodářství vedlo s EOP spory o cenu dodávaného tepla. Hradecká firma se zdražením tepla od EOP o 8,45 procenta nesouhlasila a ve věci stanovení cen a údajného zneužití dominantního postavení dala na EOP podněty na Energetický regulační úřad (ERÚ) a na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). EOP obvinění odmítly a označily je za účelové a absurdní. Loni v červnu firmy uzavřely smír.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK