Dolar vystoupil na nové měsíční maximum vůči euru

27.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. května (ČTK) - Dolar se dnes vyšplhal na nové měsíční maximum vůči euru a na zhruba osmileté maximum vůči japonskému jenu. Americká měna těží hlavně z příznivých údajů o americké ekonomice a z vyhlídek na růst úrokových sazeb ve Spojených státech.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, vykazoval odpoledne nárůst o 0,3 procenta na 97,603 bodu. Jednotná evropská měna k dolaru sestoupila až na 1,0845 USD, už ve středu se euro poprvé za poslední měsíc dostalo pod 1,09 USD.

Vůči jenu dnes dolar posílil až na 123,78 JPY, což byla nejvyšší úroveň od poloviny roku 2007. Japonští politici varovali před nadměrnými výkyvy na devizovém trhu a upozornili, že vláda bude vývoj měnových kurzů nadále pozorně sledovat.

Japonský ministr pro ekonomické oživení Akira Amari uvedl, že současný vývoj odráží spíše sílu dolaru než slabost jenu. Dolar v posledních dnech podpořily některé údaje o vývoji americké ekonomiky signalizující zlepšení po útlumu na začátku roku. Výroky představitelů americké centrální banky (Fed) navíc podpořily vyhlídky na možné zvýšení úrokových sazeb ve druhé polovině letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK