Ceny ropy kvůli rostoucímu dolaru dál oslabují

27.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly počáteční zisky a pokračovaly v poklesu. Trh nadále podkopává vzestup kurzu amerického dolaru, který smazal vliv očekávaného dalšího poklesu zásob ropy na americkém trhu.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SELČ ztrácela asi 80 centů a nacházela se kolem 62,95 USD za barel, třebaže předtím vystoupila až na 64,67 USD. Cena americké lehké ropy WTI odepisovala deset centů na zhruba 57,95 USD. V úterý se ceny pod tlakem sílícího dolaru propadly o téměř tři procenta.

Dolar dnes zpočátku oslaboval, později ale začal znovu růst a odpoledne získával na koš měn asi 0,3 procenta. Silný dolar podkopává ceny komodit obchodovaných v americké měně, protože zdražuje nákupy investorům v jiných měnách.

\"Jsme tak trochu rukojmími pohybů na měnových trzích,\" řekl agentuře Reuters Ole Hansen, který řídí strategii obchodování s komoditami v Saxo Bank.

Analytici očekávají, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o dva miliony barelů, ukázala anketa agentury Reuters. Komerční zásoby ropy v USA už několik týdnů po dlouhém vzestupu klesají, což naznačuje sílící poptávku. Dnes večer odhad vývoje zásob zveřejní soukromá organizace American Petroleum Institute, ve čtvrtek vydá oficiální zprávu vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 62,95 63,71 New York - Nymex WTI červenec 57,94 58,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK