E15: ČSA loni snížily ztrátu téměř o třetinu na 631 milionů korun

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - České aerolinie v loňském roce hospodařily se ztrátou 631 milionů korun, což je téměř o třetinu méně než o rok dřív. Tržby se firmě, která nyní čelí stávkové pohotovosti některých zaměstnanců, snížily o 6,5 procenta na 9,5 miliardy korun. Napsal to dnes deník E15.

Na provozní úrovni aerolinky umenšily ztrátu z více než miliardy na loňských 518 milionů korun. \"Loňská letní sezona byla zisková, v závěru roku navíc začala fungovat opatření restrukturalizačního plánu přijatého v září,\" řekl deníku mluvčí společnosti Daniel Šabík. Podle něj je celkový výsledek horší než provozní hlavně kvůli odchodům zaměstnanců, kterým se vyplácelo odstupné.

Počet cestujících loni ČSA klesl o pětinu na 2,27 milionu, hlavně kvůli ukrajinsko-ruské krizi. Na Ukrajině pasažérů ubylo o 60 procent, na ruském trhu o pětinu. I proto svých 17 letadel aerolinky od loňska směřují spíše do západní a severní Evropy, což se podle Šabíka projevuje pozitivně i ve výsledcích prvních čtyř měsíců letoška. Firma také tvrdí, že jí začal vydělávat dálkový spoj do Soulu.

Stávkovou pohotovost v ČSA vyvolal nesouhlas s návrhem kolektivní smlouvy, který předložilo vedení společnosti. Ve středu v poledne stávkovou pohotovost zahájili stevardi a letušky, dnes v poledne by se k nim podle zdroje ČTK ve firmě měli připojit piloti.

Stát v ČSA vlastní necelých 20 procent akcií, 44 procent má korejská Korean Air a 34 procent soukromá letecká společnost Travel Service. Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK