Atény chtějí do neděle dosáhnout dohody s věřiteli

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 28. května (ČTK) - Řecká vláda hodlá do neděle dosáhnout dohody s mezinárodními věřiteli, která má Aténám výměnou za reformy poskytnout další finanční pomoc. Řekl to dnes mluvčí vlády Gavriil Sakellaridis. Silně zadlužené Řecko peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

\"Jdeme do jednání s cílem mít do neděle dohodu,\" citovala mluvčího agentura AP. Atény již několik měsíců jednají s věřiteli o podobě reforem, kterými je podmíněna výplata zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ze záchranného programu pro Řecko.

Řecký premiér Alexis Tsipras ve středu řekl, že rozhovory s věřiteli jsou v poslední fázi a že brzy budou zveřejněny podrobnosti dohody. Mluvčí Evropské komise nicméně upozornil, že v rozhovorech přetrvávají neshody v otázkách rozpočtových cílů, reforem důchodového systému a trhu práce, ale také ohledně velikosti řeckého státního sektoru.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes uvedla, že uzavření dohody mezi Řeckem a věřiteli si vyžádá ještě mnoho práce. \"Neřekla bych, že jsme již dosáhli konkrétních výsledků,\" řekla v rozhovoru s německou televizí ARD.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, výrazně zvýšilo nezaměstnanost a znamenalo pro řadu Řeků sociální krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK