Ropu dál stahuje dolů silný dolar, Brent na měsíčním minimu

28.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál oslabují a severomořská ropa Brent sestoupila na měsíční minimum. Ropný trh v posledních dnech sráží silný růst amerického dolaru. Později se ztráty zmírnily po údajích o dalším poklesu zásob na americkém trhu.

Brent kolem 17:20 SELČ ztrácel zhruba 20 centů na 61,87 USD za barel. Během dne sestoupila jeho cena až na 61,24 USD, nejnižší úroveň od 22. dubna, Cena americké lehké ropy WTI klesla o více než půl dolaru na 56,96 USD.

Dolar za posledních deset dní získal na koš měn více než čtyři procenta a dnes dál rostl. To oslabuje ceny ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně, protože silný dolar zdražuje nákupy investorům v jiných měnách.

Trh zpočátku oslabovaly i údaje soukromého American Petroleum Institute, podle nichž se zásoby ropy na americkém trhu po třech týdnech poklesu zvýšily. Odpoledne ale vládní Úřad pro energetické informace (EIA) informoval, že zásoby v USA minulý týden znovu klesly a snížily se o 2,8 milionu barelů. Analytici oslovení agenturou Reuters čekali pokles jen o 900.000 barelů. Pokles zásob v minulých týdnech poskytoval cenám ropy oporu, protože naznačoval sílící poptávku u největšího světového spotřebitele ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 61,87 62,06 New York - Nymex WTI červenec 56,96 57,51

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK