ČSÚ zlepšil údaje o HDP, v 1. čtvrtletí rostl o 4,2 pct

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Proti předběžnému odhadu z poloviny května je to zlepšení o tři desetiny procentního bodu. V porovnání s posledním loňským čtvrtletím se HDP reálně zvýšil o 3,1 procenta. Statistici původně odhadovali růst o 2,8 procenta.

Podle dostupných údajů ze stránek ČSÚ je mezičtvrtletní růst ekonomiky rekordní. V případě meziročního výsledku jde o největší růst od čtvrtého čtvrtletí 2007, kdy ekonomika rostla meziročně o 5,3 procenta.

\"Na výrazný mezičtvrtletní růst HDP měl vliv vysoký růst hrubé přidané hodnoty a nerovnoměrný výběr spotřební daně z tabákových výrobků, který ovlivnil srovnávací základnu v roce 2014,\" uvedli dnes k novým údajům o ekonomice statistici.

Na straně poptávky táhly růst HDP domácí i zahraniční faktory. \"Trend posilování domácí poptávky započatý v roce 2014 pokračoval i v prvním čtvrtletí a významně předstihl vliv poptávky zahraniční,\" uvedl ČSÚ. Vedle rostoucí spotřeby domácností pomohly české ekonomice i investice.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 2,6 procenta a výdaje na konečnou spotřebu domácností o tři procenta. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí byly meziročně vyšší o 1,5 procenta, mezičtvrtletně ale klesly o 3,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK