V představenstvu PNS skončili šéf Juda a ředitel financí Borovka

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - V představenstvu První novinové společnosti skončili generální ředitel Radomil Juda a finanční ředitel Pavel Borovka. Funkce na dnešní valné hromadě opustili také dosavadní předseda Eckart Bollmann a místopředseda Gunther Plank. Valná hromada zároveň doplnila nové členy do obou vrcholových orgánů. ČTK to oznámila společnost, která je největším distributorem tisku v ČR.

\"Společnost PNS jsme vedli v nejednoduchém ekonomickém prostředí, nicméně i přesto jsme dokázali položit základ pro solidní hospodářské výsledky do dalších let,\" uvedl Juda, který spolu s Borovkou ve vedení firmy skončil po dohodě s akcionáři.

Do představenstva dnes valná hromada zvolila Františka Čermáka, Petra Nováka a Antonia Cornelia van der Kolka. Do dozorčí rady, z níž odstoupili dosavadní předseda a místopředseda, byl zvolen Alfred Heintze. Na postech členů dozorčí rady zůstávají David Bregar, Lucie Kočí a Štěpán Košík.

První novinová společnost loni vykázala konsolidované výnosy 3,37 miliardy korun. Čistý obrat (tj. výnosy snížené o prodejní slevy) klesl o zhruba 9,4 procenta, tedy méně než v předešlém roce, což podle firmy ukazuje na pozvolné zlepšování situace na trhu.

Čistý zisk PNS meziročně klesl o čtyři procenta na 25,468 milionu korun Kč. Valná hromada schválila výplatu dividendy pět korun na akcii. Celkem tak bude vyplaceno 28,2 milionu Kč před zdaněním. Dividenda za rok 2013 vyplacena nebyla.

První novinová společnosti je největším distributorem tisku v ČR. Hlavními akcionáři jsou vydavatelské společnosti Czech News Center (27,02 procenta), MAFRA (26,27 procenta), Vltava-Labe-Press (26,04 procenta), Bauer Media (11,24 procenta) a Astrosat Media (devět procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK