Ropa oživuje ze ztrát, pomáhá jí pokles zásob a slabší dolar

29.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. května (ČTK) - Světové ceny ropy v závěru týdne výrazně oživují ze série ztrát, trh podpořily zejména čtvrteční údaje o dalším poklesu zásob na americkém trhu a oslabení kurzu dolaru. Za celý týden ale ropa kvůli silnému vzestupu dolaru po dlouhé sérii růstu mírně oslabuje.

Severomořská ropa Brent kolem 16:30 SELČ získával zhruba 1,80 dolaru na 64,30 USD za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 1,40 USD mírně nad 59 dolarů.

Ropu tento týden srážel dolů rostoucí kurz dolaru, který zdražuje nákupy investorům v jiných měnách. Dolar za posledních deset dní získal na koš měn více než čtyři procenta, dnes ale po slabých údajích z vývoje americké ekonomiky klesl.

Ceny podpořily čtvrteční údaje, podle nichž se zásoby ropy v USA minulý týden snížily o 2,8 milionu barele. K růstu přispívají i lesní požáry v Kanadě, které omezily těžbu tamní ropy o deset procent.

Situace na americkém trhu se sice z hlediska cen zlepšuje, přebytek nabídky jinde ve světě ale neposkytuje ropě možnost výraznějšího vzestupu, řekli analytici agentuře Reuters. Trh bude sledovat nadcházející zasedání ropného kartelu OPEC, žádná změna těžebního limitu se zde ale nečeká. Produkce OPEC je nyní více než milion barelů nad nynějším limitem 30 milionů barelů denně a analytici odhadují, že poptávka po ropě od kartelu je nižší o dva miliony barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 64,30 62,58 New York - Nymex WTI červenec 59,05 57,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK