Babiš chce referendum o přijetí eura v Česku

31.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lány (Kladensko) 31. května (ČTK) - O zavedení eura v České republice by občané měli hlasovat v referendu. Po skončení schůzky v Lánech o společné evropské měně to novinářům řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Referendum o euru by rád spojil s volbami v roce 2017, výsledek hlasování ale podle něj nemá být závazný. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) převažují přínosy přijetí eura nad možnými negativy.

 

Babiš není stoupencem rychlého přijetí eura. Jeho zavedení v ČR je podle něj spíše politický než ekonomický problém. Hlavní problém v přijetí společné měny vidí především v Řecku, které podle něj nesplatí své dluhy.

Schůzky na lánském zámku, která trvala skoro čtyři hodiny, se kromě ministra financí a premiéra zúčastnil prezident Miloš Zeman, guvernér České národní banky Miroslav Singer a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, kterého Zeman plánuje příští rok jmenovat na Singerovo místo.

Sobotka po jednání v tiskovém prohlášení označil setkání za užitečné. ČR by podle něj měla více mluvit o přínosech a rizicích přijetí eura. \"Dosavadní veřejná debata je v naší zemi slabá, málo odborná a hodně polarizovaná na příznivce a odpůrce evropské integrace jako takové. Tyto diskuse by měly zahrnovat i možný reálný termín přijetí společné měny,\" uvedl premiér.

\"Naše vláda by měla v souladu s koaliční smlouvou nadále postupně připravovat ČR ke vstupu do eurozóny, jak v oblasti ekonomiky, tak veřejných rozpočtů a potřebné legislativy. Osobně jsem přesvědčen o tom, že strategické přínosy přijetí eura pro stabilitu, zaměstnanost a konkurenceschopnost České republiky převažují nad možnými negativy,\" dodal Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK