Babiš popřel, že by chtěl koupit část řetězce Tesco

31.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Lány (u Prahy) 31. května (ČTK) - Ministr financí a majitel koncernu Agrofert Andrej Babiš (ANO) popřel zájem o koupi části obchodního řetězce Tesco. Že chce Babiš část řetězce získat, píše v pondělním vydání týdeník Euro na základě informací nejmenovaných zdrojů z finančních kruhů. Babiš ale dnes novinářům řekl, že jsou tyto informace nepravdivé.

Babiš podle týdeníku spolupracuje na možné koupi Teska s investiční skupinou Mid Europa Partners (MEP), a to přes investiční fond Hartenberg Holding, který spravuje Babišovy peníze. \"Já jsem to četl v médiích. Ptal jsem se na svém fondu (Hartenberg), a je to nesmysl, není to pravda,\" řekl dnes novinářům ministr.

Také Jozef Janov, řídící partner Hartenberg Capital, který řídí projekty Hartenbergu, informace o spolupráci s MEP na převzetí části Teska popřel. \"Tesco ještě prodej vůbec nespustilo,\" řekl Euru. Investoři ze skupiny Mid Europa Partners na zaslané otázky nereagovali a britská mateřská firma Teska se k možnosti odchodu z českého či středoevropského trhu nechtěla vyjádřit, píše týdeník.

Tesco v České republice provozuje přes 200 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Podle Eura by hodnota české části řetězce mohla dosáhnout až 55 miliard korun. Tesco v Česku ve finančním roce 2013/2014 prohloubilo ztrátu na čtyři miliardy korun. Tržby řetězce klesly o 3,5 procenta na 42,4 miliardy. Podle firmy výsledky ovlivnil mimořádný odpis pozemků a budov, jinak prý firma v Česku zůstává zisková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK