Akcie v USA oslabují, vliv má hlavně Řecko a zpráva MMF

04.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. června - Americké akciové trhy v první polovině dnešního proměnlivého obchodování převážně klesaly. Investoři vyhodnocují doporučení Mezinárodního měnového fondu (MMF) odložit zvýšení úrokových sazeb v USA na příští rok. Trhy ale reagují i na vývoj kolem Řecka, které má v pátek uhradit MMF splátku dluhu. Jednání s věřiteli o podmínkách pro uvolnění dalších peněz pro tuto zadluženou zemi ale neberou konce.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,7 procenta na přibližně 17.943 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval pokles rovněž o 0,7 procenta na zhruba 2099 bodů. Index technologického trhu Nasdaq sestoupil o 0,5 procenta na zhruba 5073 bodů.

MMF v dnešní zprávě o stavu ekonomiky Spojených států doporučil, aby americká centrální banka (Fed) zvýšila úrokové sazby ze současných rekordních minim až v prvním pololetí příštího roku. Většina ekonomů zatím stále předpokládá, že centrální banka sazby zvýší letos v září. Podle fondu by tak ale banka neměla činit, dokud nebudou existovat jasné známky, že mzdy a inflace se zvedají.

Trhy reagují i na pokračující řeckou krizi. Vláda v Aténách má v pátek splatit MMF dlužnou částku 300 milionů eur, bojuje ale s nedostatkem likvidity. Vyjednávání o tom, za jakých podmínek by jí mezinárodní věřitelé uvolnili zbývající část peněz ze slíbeného záchranného programu, ale podle všeho stále neberou konce.

Trh srážela i dnešní vládní data o poklesu produktivity práce v USA v prvním čtvrtletí. Podle údajů ministerstva práce klesla produktivita práce v prvních třech měsících roku o 3,1 procenta, původní odhad z minulého měsíce přitom počítal s poklesem o 1,9 procenta. Náklady na pracovní sílu naopak vzrostly více, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK