V USA se zrychlila tvorba míst, míra nezaměstnanosti ale stoupla

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. června (ČTK) - Američtí zaměstnavatelé zrychlili v květnu tvorbu pracovních míst a výrazně také zvyšovali mzdy. V ekonomice vzniklo zhruba 280.000 nových míst po dubnovém přírůstku 221.000 příležitostí. Míra nezaměstnanosti se ale zvýšila na 5,5 procenta z dubnového sedmiletého minima 5,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva práce.

Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali vznik 225.000 pracovních míst. Oznámený přírůstek byl podle statistiků nejvyšší od loňského prosince a kontrastoval se slabými údaji z prvních měsíců tohoto roku. Za poslední tři měsíce se průměrný měsíční počet nově vzniklých míst dostal na 207.000, stále to je ale výrazně pod loňským celoročním průměrem 264.000.

Míra nezaměstnanosti se zvýšila proto, že do kategorie pracovní síly vstoupilo větší množství nových lidí, což naznačuje růst důvěry v trh práce. Míra participace, která udává podíl lidí v aktivním věku, kteří jsou zaměstnaní nebo hledají práci, stoupla na 62,9 procenta z pětatřicetiletého minima 62,8 procenta.

Průměrný hodinový výdělek se v meziročním srovnání zvýšil o 2,3 procenta. Byl to nejvyšší nárůst od loňského srpna a bezpečně překonal inflaci spotřebitelských cen, která se v posledních měsících pohybuje v USA kolem nuly.

Americká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla do záporných čísel a její výkon klesl o 0,7 procenta. Stejně jako o rok dříve se na největší světové ekonomice těžce podepsalo nepříznivé zimní počasí, k němu se ale přidal negativní vliv silného kurzu dolaru na obchodní bilanci a pokles investic do těžby ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK