Ceny ropy dál oslabuje rozhodnutí OPEC a posílení dolaru

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po očekávaném výsledku zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) kolísaly a odpoledne je oslabil vzestup kurzu dolaru. Americkou měnu posílily údaje o zrychleném růstu pracovních míst v USA.

Severomořská ropa Brent kolem 16:00 SELČ odepisovala zhruba 40 centů na 61,60 dolaru za barel, předtím ale vystoupila až na 62,83 USD. Cena americké ropy WTI ztrácela asi 30 centů na 57,70 USD za barel.

Ceny ropy v předešlých dvou dnech ztratily zhruba pět procent. Investoři se tím připravovali na to, že ropný kartel OPEC neudělá nic, co by ceny podpořilo.

OPEC na dnešní ministerské schůzce ponechal současnou úroveň těžby beze změn. Podle analytiků tak bude pokračovat převis nabídky nad poptávkou, který znamená přetrvávající tlak na pokles cen.

Dolar odpoledne posílil vůči koši hlavních světových měn o více než jedno procento. Vzhůru jej vytáhly údaje, které ukázaly výrazné zrychlení tvorby pracovních míst v americké ekonomice a zvýšený růst mezd. Zpráva v očích trhu přiblížila zvyšování úrokových sazeb v USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 61,60 62,03 New York - Nymex WTI červenec 57,70 58,00

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK